IP Telefon
15 Temmuz 2023OTDR Nedir?
22 Ağustos 2023Fiber optik kablolama, yüksek hız, yüksek bant genişliği ile veri transferi ihtiyacı olan her türlü endüstriyel ortamda uygulanabilir. Bir kampüs için olduğu gibi bina içi veri omurgalarında veya noktadan noktaya veri aktarımında kullanılabilir. Kablolama, UV / güneş ışığı, yağ ve çözücülere maruz kalma aşırı sıcaklıklar karşısında optimum performansı gösterebilmesi için, genellikle polivinil klorür (PVC) veya klorlu polietilen (CPE) ile sağlamlaştırılmış ceketler ile yapılır.
Fiber Optik Kablo Faydaları
Fiber optik kablolama, bilginin kesintisiz ağ üzerinden yapılmasını sağlayan yüksek bant genişliği, düşük sönümlenme ve tam elektriksel gürültü bağışıklığı açısından üstün bir çözümdür. Fiber optik kablolar, hiç bir kıvılcım tehlikesi içermez, son derece dayanıklıdır ve bakır kablolara göre daha da küçük ve hafiftir.
Fiber Optik Kablolama Alternatifler
Fiber optik kablolar ile veri ağlarını bağlamanın tipik alternatifleri bakır ethernet veya otomasyon kablolarıdır. Bakır kablolama, endüstriyel veri iletim ihtiyaçlarını çoğunluğu için uygun iken, her ikisi alternatif de elektromanyetik etkileşim ve radyo frekansı gibi elektriksel gürültüden etkilenir.
Fiber optik kabloları seçerken bazı sorulara cevap vermek gerekir:
⦁ Kullanacağınız switch portlarının hızı nedir?
⦁ Switch ne tip Fiber öneriyor?
⦁ Cihazlar arasındaki mesafe nedir?
⦁ Fiber kabloyu nereye monte edeceksiniz? ( Konduit, tava gibi)
Bazı temel fiber optik tanımlarına bakalım:
Single Mod: Single Mode’da ışık aktarımında tek bir ışın için tek bir cam elyaf kullanılır. Bu daha daha uzun bir sinyal mesafesi sağlar.
Çoklu Mod: Multi Mod’da ışık dalgaları aynı cam fiber içinde sayısıs yollara ayrılarak gönderilir. Dolayısıyla single mod’a göre daha fazla kayıp vardır. Multimode lif birden fazla varyasyon vardır: 62,5 mikron (OM1), 50 mikron (OM2) ve 50 mikron (OM3). Bu tiplerin her biri aktarılacak sinyalin tipine ve mesafesine göre seçilir. Örneğin, 50 mikron (OM3) Elyaf 10 Gigabit Ethernet uygulamaları için kullanılır. Aşağıdaki tablo ise seçilen Fiber Optik Tipine bağlı olarak değişen aktarım hızını görebilirsiniz. 10/100 Mbps için standard seçilen Fiber 62.5 mikron’dur.
Fiber türleri arasında bir fiyat karşılaştırması da yapabilirsiniz. Örneğin 50 yerine 62,5 kullanırsanız fiyat %50 daha fazla olacaktır. Buna ragmen SM, 62.5 den % 50 daha az maliyetli olabilir ama kullanmanız gereken konnektör daha pahalı olacaktır.
Konnektörler
Konnektörler, kablodan cihaza veya kablodan kabloya akan bilgilerini tutar. Konnektör bağlantılarında kayıp oluşur. Günümüzde ağ yapılandırma standardı farklı konnektörler önermektedir. Geleneksel olarak ST konnektör kullanılmaktadır. Ancak zamanla, kayıpları azaltmak, daha verimli kurulum ve kolay bakım ve daha iyi performans sağlamak SC konnektörler kabul görmeye başlamıştır.
Veri merkezi yöneticileri için alandan tasarrufun artan bir önemi olduğu için LC konnektör tercih edilmektedir. Bu konnektörler, bir küçük form içinde daha düşük kayıp sunar ve daha yüksek performans ve daha fazla fiber yoğunluğu sağlar.
SC Konnektörler
SC konnektör tak-çek yaylı mekanizması sayesinde hızlı takıp çıkarmayı ve aynı zamanda seramil ferüllerin fiziki dokunmasını mümkün kılar. SC ”Abone Konektörü” olarak FTTx ve diğer fiber optik uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Konnektör gövdesi plastikdir. Simpleks ve dubleks versiyonları mevcuttur.
ST Konnektörler
ST konnektör tak-ve-döndür yaylı mekanizması sayesinde sağlam bir montajı ve aynı zamanda seramik ferüllerin fiziki dokunmasını mümkün kılar. ST konnektör yaygın olarak kullanılan popüler bir konnektördür. Sadece simplex versiyonu mevcuttur. Gövde: Metal
LC Konnektörler
Lucent Technologies tarafından geliştirilen LC konnektör fiber yoğunluğu yüksek olan uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. SC konnektöre benzemekle beraber yaklaşık iki kat daha küçüktür. Simplex ve duplex versiyonları mevcuttur. Gövde: Plastik
FC Konnektörler
FC konnektör vidalı yaylı mekanizması sayesinde sağlam bir montaj ve aynı zamanda seramik ferüllerin fiziki dokunmasını mümkün kılar. FC konnektör daha çok singlemode uygulamalarda tercih edilmektedir. Titreşime karşı dayanıklılığı diğer konnektörlere nazaran daha iyidir. Takarken, ferül uçlarını çizmemek için dikkat edilmelidir. Sadece simplex versiyonu mevsuttur. Gövde: Metal
MTRJ Dubleks Konnektörler
MTRJ konnektörler sadece dubleks hatlarda kullanılır. Küçük plastik gövdesi ile Ethernet kurulumlarında kullanılan RJ45 tip konnektörü anımsatır. Seramik ferül kullanılmadığı için kayıp değerleri diğer popüler konnektörlere nazaran daha fazladır ve bu yüzden singlemode uygulamalarda pek tercih edilmemektedir. Gövde: Plastik
Fiber Seçim Adımları :
⦁ Fiber Tipini Seçin ( 62.5, 50 veya Single Mod)
⦁ Fiber Adedini Seçin
⦁ Kullanım yerini belirleyin ( açık alan , kapalı alan, conduit )
⦁ Standard ceketli mi olacak?
⦁ Özel bir istek var mı ? ( Esnek , Zırhlı , extra koruma )
⦁ Uzunluğu