Bakır ve Fiber Network Test Sertifikasyonu Nedir?
22 Ağustos 2023Fiberoptik Kablolarda Single Mode ve Multimode Arasındaki Farklar
22 Ağustos 2023PMD:Fiziksel katmanda kullandığımız SM ve MM fiberlerde dispersiyon ile ilgili en çok duyacağınız terimler PMD ( “Polarisation Mode Dispersion”), CD( ” Chromatic Dispersion”) ve DGD( “Differential Group Delay”)’dir. Bu dispersiyon çeşitlerinden PMD ve CMD sadece SM hatlarda, DGD ise Multimode hatlarda görülür. PMD, Sinyalin ilerlerken fiberin içini doldurma şekli ile alakalıdır. Dalga fiberin için sadece iki boyutta değil, 3 boyutta doldurur ve ilerler, PMD ise sinyalin X ve Z eksenindeki kısımlarının aynı hızda ilerlememesinden kaynaklı olarak sinyalin bozulmasıdır.
CD: Fiber içerisinde ilerleyen sinyali oluşturan dalga boylarının, birbirinden farklı hızlarda hareket etmesidir. Mesafe arttıkça, hızlar farklı olduğu için farklı dalga boyları arasında fark açılacak ve sorun hissedilecektir. CD dispersiyonun tek sebebi, fiber üretiminde kullanılan fiber optik kılın kimyasal yapısıdır. Aynı , PMD’de olduğu gibi, hat üzerinde bulunan kayıpların miktarı CD üzerinde de herhangi bir etki yapmaz .
PMD’nin temel sebebi fiberin tam dairesel yapıda olmamasıdır. sinyalin yolu boyunca hem X hem de Z ekseninde ki yarıçap değişiklikleri PMD’nin temel kaynağıdır. Bu yarıçap değişikliklerinin farklı sebepleri olabilir, En genel sebep kullanılan fiberin uygun standartlarda üretilmemiş olmasıdır. Genelde fiber testlerinde IL&RL( Insertion Loss & Return Loss) değerleri kontrol edilir, Unutmamak gerekir ki, IL&RL değerleri sınırların çok altında olan hatlarda da PMD sorunu gözlenebilir, PMD’nin değerleri sadece PMD testi hissedilebilir. PMD sorununun diğer sebebi ise, kablonun uygun şekilde serilmemiş ya da depolanmış olmamasıdır. Kablo sarımında ya da seriminde fiber üzerinde oluşacak gerilmeler fiber daireselleğinde sorunlara sebep olabilir ve bu durum X ve Z ekseninde yarıçapların farklılaşmasına sebep olabilir. PMD sorunun olası 3. sebebi ise, sıcaklık değişikliklerinden dolayı, fiber’in genleyip büzüşmesidir. Bu sebeple özellikle sıcaklık değişimlerinin yüksek olduğu bölgelerdeki hatlar düzenli kontrol edilerek, PMD seviyelerindeki artışlar takip edilmelidir.
Tek taraflı PMD ölçümü En uygun maliyetli ve avantajlı PMD ölçüm yöntemidir. OTDR gibi tek taraflı kullanılır ve sinyal yansımalarını işleyerek raporlama yapar.Diğer yöntemlere göre avantajı ölçüm işleminin tek bir personel sayesinde yapılmasıdır.Maliyet olarak da hem test cihazı hem de broadband lazer kaynağı tedarik etmekten daha uygundur. Söz konusu ölçümün dezavantajı ölçüm yapılabilen mesafedir. Yansımaları işleyerek raporlama yaptığı için hattın sonunda yansıma miktarı arttırılarak ölçüm mesafesi bir nebze arttırılabilir.Hat sonundaki yansıma miktarını arttırabilmek için, tek uçlu yansıtıcı patchcord kullanılabilir, tedarik edilemiyorsa, hat sonunda ki fibere UPC polishlenmiş bir pigtail eklenirse yansıma miktarı bir nebze daha artacaktır. Tek taraflı PMD ölçümü size ölçülen hattın uzunluğunu ve uçtan uca PMD değerini Zaman(ps) cinsinden verecektir.
Çift Taraflı PMD ölçümü İlk bulunan PMD ölçüm yöntemidir. Hattın bir ucuna genişbant lazer kaynağı, diğer ucuna ise PMD test cihazı konur.Birbirine refere edilmiş alıcı ve verici arasında PMD sonucu verilir. Sonuç olarak verdiği raporda PMD değeri, hat uzunluğu bilgileri vardır.
PMD Sonuçlarının Yorumlanması PMD değerinin kayıplarla ilgisi yoktur. Kayıp değeleri çok düşük olan bir hatta dahi PMD sorunu yaşanabilir. PMD değeri mesafeye, eksen bozuklarından kaynaklanan gecikmelere bağldır. Test cihazları , PMD, PMD katsayısı ve Mesafeyi raporlar. İhtiyacınız olan bant genişliği için sınır PMD değerleri gittikçe düşmektedir. Örnekleme gerekirse, 400km’lik bir hat üzerinde 10Gb/s bit hızını 400 km taşıyabilmek için PMD değeriniz en fazla 10ps olmalıdır. ( PMD eşdeğer zaman slotu 100ps ) 40Gb/s bit hızı için ise bu değer 2,5 ps’ye düşmektedir.( Eşdeğer zaman slotu 25 ps )